Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΠΟΥΝΙ

Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά με υγεία και πολλή δημιουργία!!! 
Σας έλειψα? Εμένα μου πολύ!! Έπεσε όμως πολύ τρέξιμο!!! και μετά από όλα αυτά δεν είχα κουράγιο για τίποτα άλλο από το να κοιμάμαι!!!


Πέρυσι (χιχιχιχι) είχα υποσχεθεί την τεχνική βήμα βήμα για τα σαπούνια και επιτέλους βρήκα χρόνο για να σας την δείξω έτσι  όπως και εγώ τα παρασκευάζω στην κουζίνα του σπιτιού μου!!! Μεγάλη προσοχή λοιπόν !! φορέστε ποδιές και ξεκινάμε. 
Η συνταγή είναι για περίπου 1/2 κιλό σαπούνι!



  1. 375 γρ. ελαιόλαδο
  2. 112 γρ. νερο (προτιμήστε αποσταγμένο)
  3. 52 γρ καυστική σόδα (μπορείτε να την βρείτε σε φαρμακεία)
  4. αιθέριο έλαιο της επιλογής σας
  5. μια κατσαρόλα 
  6. μια ξυλινη κουτάλα





σε αυτό το σημεία πρέπει να πω ότι η καυστική σόδα είναι ένα επικίνδυνο υλικό εάν δεν ξέρεις να το χειριστείς. σε όλη την διαδικασία θα φοράτε γάντια και ποδιά και προσοχή να μην πέσει πάνω σας καυστική σόδα γιατί προκαλεί έγκαυμα!!! επίσης η καυστική σόδα δεν μπαίνει ποτέ μόνη της σε μεταλλικές θήκες, επιφάνειες κτλ γιατί προκαλεί έκρηξη!
Σας έχω σοκάρει ε? προσέξτε λοιπόν γιατί εγώ την ψιλοπάτησα στην αρχή ένεκα άπειρη!


Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το νεράκι


 όταν αυτό αρχίσει να ζεσταίνει προσθέτουμε την καυστική σόδα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Προσοχή έχετε ανοικτό τον απορροφητήρα και το παράθυρο γιατί αυτή η ανάμειξη δημιουργεί αναθυμιάσεις. 



αφού διαλυθεί η καυστική σόδα τελείως
 προσθέτουμε το λαδάκι μας και αρχίζουμε το ανακάτεμα. 
 εγώ ανακατεύω συνεχώς για ομοιόμορφο αποτέλεσμα και χρησιμοποιώ σύρμα - μπορείτε να το κάνετε και με την κουτάλα
 όταν το μείγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες λευκές και να αφρίζει αποσύρεται από την φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύεται! θέλει προσοχή εδώ γιατί αν σταματήσετε το ανακάτεμα μπορεί να σας πιτσιλίσει το μείγμα και να καίτε. 
 το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι αυτό να κρυώσει και ανακατεύουμε  συχνά. 
θα δείτε ότι στην αρχή το μείγμα είναι σαν νεράκι ενώ όσο κρυώνει πήζει!
 όταν κρυώσει αρκετά... να είναι δηλαδή σαν παχύρρευστη κρέμα που πέφτει από την κουτάλα προσθέτετε το αιθέριο έλαιο ή κάποιο μπαχαρικό (πχ κανέλα) και το βάζετε με προσοχή σε καλούπια.

 εγώ χρησιμοποιώ κεσεδάκια από γιαούρτι αλλά και κανονικά καλούπια σιλικόνης για σαπούνια.

 αφήνεται το σαπούνι στα καλούπια μέχρι να γίνει σφικτό και να μπορεί να βγει. συνήθως αυτό κρατάει 1 εβδομάδα. 


Στην συνέχεια βάζετε τα σαπουνάκια σε ένα ταψάκι σε χώρο που αερίζεται αλλά δεν μπαίνει ήλιος και τα αφήνεται να ωριμάσουν για τουλάχιστον 1 μήνα, να θυμάστε ότι όσο ωριμάζει τόσο πιο άσπρο θα γίνεται. 
Επίσης το σαπούνι είναι όπως και το κρασί όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό. 






ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!!!!